Actueel

Op deze pagina vindt u informatie over werkzaamheden en ontwikkelingen die ons actueel bezighouden.
Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Symposium Groen erfgoed LEEFT! verslag

Op 23 maart organiseerde de stichting Heg&Landschap het symposium Groen erfgoed Leeft.
Dit was een succes. Lees hier het verslag.

Symposium Groen erfgoed LEEFT!

Op 23 maart organiseert de stichting Heg&Landschap het symposium Groen erfgoed Leeft.
Lees hier meer over dit symposium en schrijf je in.

Heggenvlechten en Haagleiden in Nederland en Vlaanderen

Lex Roeleveld, Arnout Zwaenepoel, Dirk Cuvelier en Peter Ceelen. 2017
Een schitterende handleiding en achtergrond informatie over het vlechten en leiden van heggen in Nederland en Vlaanderen, een publicatie van Heg&Landschap.
Voor een inkijkexemplaar klik hier.
De handleiding is voor € 25,- te bestellen. Ga hiervoor naar hegenlandschap.nl

Kampioenschap Heggenvlechten voor ons Erfgoed 2017

Het derde kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed vindt op zaterdag 14 januari plaats in Heerde. Decor is het landgoed Bonenburg, met het dichte netwerk aan wandelpaden, lanen, gevlochten en nog niet gevlochten heggen.
Meer info op www.hegenlandschap.nl

Vooraanmelding stuur een mail naar: @Elfenboom o.v.v. “2017 Kampioenschap Heerde”

Klik hier om de flyer te downloaden.

Netwerk_Historisch_CultuurlandschapCentrum Groen landschappelijk erfgoed

Tijdens een geslaagde netwerk bijeenkomst over Cultuurhistorie van ons groene erfgoed bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te Amersfoort. Zijn de eerste flyers van het Centrum van groen landschappelijk erfgoed uitgedeeld.

Klik hier om de flyer te downloaden.

Netwerk_Historisch_CultuurlandschapNetwerk Historisch Cultuurlandschap

Uitnodiging: Het bestuur van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nodigen u van harte uit voor de zomermiddag 1 juli 2016, die als onderwerp heeft: Cultuurhistorisch groen erfgoed in oude bossen, heggen en houtwallen.
Plaats: de bijeenkomst vindt plaats in het gebouw van de Rijksdienst in Amersfoort, Smallepad 5.
Tijd: het programma begint om 13.00
Klik hier voor meer informatie.

V_v_heggenvlechten logoVereniging voor Heggenvlechten

Er is een Vereniging voor Heggenvlechten opgerericht. Klik hier voor meer informatie.

2016 NK Maasheggenvlechten2016 NK Maasheggenvlechten

Klik hier voor een kort impressie van het NK Maasheggenvluchten 2016.

2016 BOOM workshop tijdens de landelijke ANLB dag2016 BOOM workshop tijdens de Landelijke ANLB dag

Een actieve en informatieve bijeenkomst die op 24 maart wordt gehouden in De Schakel in Nijkerk. Dit jaar wordt de dag door SCAN en de nieuwe landelijke organisatie BoerenNatuur.nl georganiseerd. De titel van de bijeenkomst is “Een vliegende start”. Lerend beheren gericht op de leefgebieden en lerend organiseren zijn de ‘rode draad’ door het programma. U krijgt een goed beeld van de actuele ontwikkelingen binnen het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het is natuurlijk ook een gelegenheid bij uitstek om elkaar te ontmoeten en samen van gedachten te wisselen. In de workshops wordt een ieder ook zelf actief betrokken bij het programma. Voor meer informatie treft u bijgaand de uitnodiging en het volledige workshop-programma aan. U kunt zich aanmelden via deze aanmeldlink.

Heggenvlechten_poster_5_maart_20162016 kampioenschap heggenvlechten Wijk bij Duurstede

Op zaterdag 5 maart was het tweede heggenvlecht kampioenschap van dit jaar. Deze keer in de provincie Utrecht. Voor een leuke impressie klik hier

Groepsfoto kampioenschap Vlechten voor ons Erfgoed in Brummen2016 Kampioenschap heggenvlechten Brummen

Op zondag 17 januari was er in Brummen het Kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed.
19 teams streden om de wisseltrofee en titel. Er werd in 3 verschillende stijlen gevlochten, Staken&Binders, Maasheggenstijl en de Vrije stijl.
De gevlochten heg werd door de jury beoordeeld op veedichtheid, kapwerk, vlechtwerk en het totaalbeeld.
Na het optellen van alle punten kwam het team van Piet Hopman en Marcel Vermeulen als winnend team naar voren!

Artikel Seasons heggenvlechten © Pauline JoostenArtikel Seasons

In het december/januari 2016-nummer van het tijdschrift Seasons is een artikel verschenen over heggenvlechten. Het betreft een interview met Lex Roeleveld en Peter Ceelen heeft samen met Lex meegewerkt aan de fotoshoot.

Eerste cursusdag Heggenvlechten Groen en DoenGroen & Doen-cursus Heggenvlechten begonnen

Afgelopen weekend is de cursus ‘Heggenvlechten’, die in het kader van Groen en Doen wordt gegeven, van start gegaan op Landgoed Bonenburg te Heerde. Tijdens deze eerste dag kregen de cursisten bezoek van Omroep MAX. Dit leidde tot deze rapportage in het programma ‘Tijd voor MAX’.

Beheerpilots Nieuwe Hollandse Waterlinie

In 2012 is door verschillende organisaties binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie geëxperimenteerd met nieuwe beheertechnieken en samenwerking met andere partijen. Bureau Elfenboom was betrokken bij één van deze beheerpilots. Onlangs is een rapport verschenen met daarin de belangrijkste ervaringen, conclusies en aanbevelingen die uit deze beheerpilots zijn voortgekomen.

Boekpresentatie: Bossen, houtwallen en heggen in Zuid-Limburg © Bob LuijksBoekpresentatie: Bossen, houtwallen en heggen in Zuid-Limburg

Op 13 november j.l. vond de presentatie plaats van het boek “Oude bossen, houtwallen en heggen in het hoogste Zuid-Limburg”: over het heden en verleden van de inheemse bomen en struiken in Zuid-Limburg rondom Slenaken, Vijlen en Vaals. Hoofdauteur van dit boek is Bert Maes, één van de gastdocenten van de cursus ‘Groen Erfgoed‘. Deze cursus wordt door Stichting Heg en Landschap, in samenwerking met Bureau Elfenboom, komend jaar verzorgd in het kader van Groen en Doen.

Opknapbeurt Sambeekse LindeOpknapbeurt Lindeboom Sambeek

Deze week staat de oudste Lindeboom van Nederland, namelijk de Linde van Sambeek, in de spotlights. Waarom, vraagt u zich af? De Lindeboom krijgt een opknapbeurt en de werkzaamheden hiervoor zijn maandag 2 november 2015 van start gegaan. Waarom deze opknapbeurt zo nodig blijkt te zijn leggen de dorpsraad, Stichting Wereldboom (waar Bureau Elfenboom ook bij betrokken is) en Kuppen Boomverzorging uit.

Klik hier voor het filmpje.

 

Voedselbossen en permacultuur © Van Akker naar Bos Voedselbossen en permacultuur

Van 24 tot en met 28 november 2015 vindt ‘Van Akker naar Bos‘ plaats. Tijdens de eerste vier dagen worden workshops gegeven en het evenement wordt afgesloten met een congres. Mark Shepard (VS) – pionier op het gebied van voedselbossen en permacultuur – deelt zijn ervaringen met ons en zal ingaan op de plannen en ideeën van de deelnemers. U kunt zich inschrijven voor het hele programma, maar het is ook mogelijk om alleen deel te nemen aan de workshops of het congres.

Klik hier voor meer informatie over de workshops en het congres.

 

Artikel Beheerdersdag magazine 2015Artikel Beheerdersdag magazine 2015

Op 25 september j.l. hebben wij tijdens de jaarlijkse Beheerdersdag een workshop gegeven over het gebruik van BOOM. Naar aanleiding van deze gelegenheid is in het magazine van de Beheerdersdag een artikel verschenen over deze applicatie.

Klik hier om het artikel te lezen.

 

Groen en Doen 2015 ElfenboomGroen en Doen 2015

In het kader van Groen en Doen, biedt Stichting Heg&Landschap in samenwerking met Bureau Elfenboom diverse cursussen aan. Zo verzorgt Robert Ceelen, samen met verschillende gastdocenten, de cursus ‘Groen Erfgoed’ en is Peter Ceelen betrokken bij de cursus ‘Heggenvlechten’, welke in samenwerking met Bureau Heggen wordt verzorgd. Vanaf 1 oktober is het voor particulieren mogelijk om een voucher aan te vragen en zich in te schrijven voor deze cursussen.

Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een voucher.

 

Beheerdersdag 2015Beheerdersdag 2015 Elfenboom

Tijdens de jaarlijkse Beheerdersdag op 25 september 2015, georganiseerd door de Bosgroepen en de VBNE, verzorgen Robert Ceelen en Irma Corten een workshop over BOOM. Tijdens deze workshop wordt de applicatie, na een korte uiteenzetting, live gedemonstreerd.

Klik hier voor meer informatie.

 

BOOM Checklist Bos - Natuurbeheer ElfenboomPilot Checklist Bos – Natuurbeheer

In september j.l. is, in samenwerking met Staatsbosbeheer, een pilot gestart om te werken met een digitale versie van de Checklist Bos – Natuurbeheer (gedragscode Flora en Fauna) in het Maasheggengebied. Deze Checklist is geïntegreerd in het beheerprogramma BOOM, zodat de informatie op objectniveau kan worden opgeslagen.